Rezultatul testului:

băiatul rebel

Este minunat că te simți sexy și aventuroasă în lumea lui, dar ai grijă să nu devii o persoană izolată, care renunță la familie, școală sau alte lucruri pentru dragoste. Iubirea începe cu tine, apoi cu ceilalți.

Află acum! E dragoste pe bune sau următoarea ta greșeală?

Semne că te-ai îndrăgostit de persoana nepotrivită

Poate fi de vârste diferite, bărbat sau femeie, persoană din cercul tău apropiat sau o cunoștință mai nouă.

Te manipulează!

Aduce în discuție diferite subiecte și face în așa fel încât să pară că tu ai luat decizia de a face anumite lucruri.

Dorește control!

îți cere să îi dai parolele de la conturile tale de socializare, îți verifică telefonul, discuțiile cu ceilalți, îți poate instala diferite programe pe telefon.

Te face să devii dependentă de el!

Te face să crezi că nu te poți descurca singură, că nu ești în stare, că ai nevoie de el pentru orice decizie.

Nu îți spune totul despre el!

Deși uneori îți face cunoscută toată viața și familia lui, de multe ori nu îți spune lucruri despre el, poate îi ști doar porecla folosită pe internet.

Este imprecis!

Dacă îți propune să mergeți undeva, să călătoriți etc nu îți dă detalii exacte despre unde, cu cine, cum.

Poate avea profile virtuale multiple!

Poate avea conturi multiple sau false de facebook, instagram, tinder etc., folosește porecle sau nume incomplete, are postări impunătoare prin care vrea să transmită că are bani, mașini scumpe.

Orice problemă ai avea, el va găsi o soluție.

Nu uita, traficul de persoane începe cu promisiunea unei vieți mai bune, indiferent ce înseamnă asta pentru tine!

Semne că te-ai îndrăgostit de persoana nepotrivită

Poate fi de vârste diferite, bărbat sau femeie, persoană din cercul tău apropiat sau o cunoștință mai nouă.

Pare perfect!

La început e înțelegător, calm, atent la orice nevoie a ta  însă încet încet poate deveni nervos, agresiv, dacă nu faci conform dorințelor lui.

Caută vulnerabilități!

Se preface interesat de problemele tale și poate să spună că are soluția pentru rezolvarea lor.

Este creativ!

Își schimbă comportamentul și se adaptează în funcție de nevoile și starea pe care le ai tu. 

Iubește condiționat!

Se folosește de dragoste pentru a te controla ”dacă mă iubești vei face …”. În acest fel îți cere chiar să îi trimiți poze cu tine în ipostaze indecente.

Te izolează de ceilalți!

Vrea să împărtășești doar cu el problemele ca să dețină controlul, nu te lasă să ieși cu prietenii și te face să nu mai comunici cu familia.

Îți vinde vise!

Orice ai avea nevoie el spune că poate găsi soluții să îți ofere! Să ai mai mulți bani, să călătorești, să ai lucruri mișto, să nu te mai cicălească părinții.

Testimoniale

Ce zic fetele?

"M-am îndrăgostit de Fabio pentru că îmi spunea ca eu sunt familia lui, că avem secretele noastre și noi luptăm împotriva lumii. A ajuns să mă convingă să plec de acasă, să fur bijuterii și bani de la părinți și chiar să întrețin relații intime cu unii cunoscuți de-ai lui...să fac totul dacă îl iubesc. După multe luni de șantaj, ai mei au aflat povestea... s-a terminat ....iar eu am iubit o iluzie..."

Georgiana

"În urmă cu ceva timp am plecat din țară cu “iubitul” meu. Credeam că el este băiatul visurilor mele, că o să lucrăm într-un restaurant iar cu banii strânși ne vom lua o casă doar a noastră. Dar de fapt, dorea să mă oblige să practic prostituția pentru el. Ajunsă în acea țară străină, m-a bătut, m-a amenințat și m-a obligat să mă prostituez pentru el. După mult timp, în care am fost chinuită și torturată, am reușit să scap. Seara, de multe ori, nu reușesc să adorm și din când în când am coșmaruri legate de ceea ce s-a întâmplat."

Laura

"Acum doi ani am cunoscut un băiat și m-am îndrăgostit orbește de el. Credeam că el este băiatul visurilor mele și că alături de el voi fi fericită. La început de relație am trăit cele mai frumoase clipe, era foarte atent cu mine și-mi cumpăra cele mai frumoase cadouri. Ulterior, această poveste de dragoste s-a transformat în cel mai mare coșmar al meu. A început să mă bată și să mă oblige să fac lucruri pe care nu voiam să le fac. Mi-a interzis să mai păstrez legătura cu cei dragi, apoi am renunțat și la scoală de frica lui. Totul până într-o zi când am lăsat deoparte toată frica și am cerut ajutorul fostei diriginte. Cu ajutorul primit am reușit să scap de acest băiat."

Mihaela

"Nu împlinisem încă majoratul când, după aproape trei ani, am fost salvată dintr-o situație de trafic și dusă la un centru de plasament, pentru siguranța mea. Nu știam nici să scriu, nici să citesc. Când am fost dusă la centru, nu prea înțelegeam ce se întâmplă, de ce am fost luată din locul unde eu credeam că mi-a fost bine. Perioada de acomodare a fost grea, pentru că, pe lângă faptul că am fost obligată să întrețin relații sexuale cu mai mulți bărbați, eram și dependentă de droguri, așa că a urmat sevraj, dezintoxicare și program de reabilitare. Abia după câteva luni bune am putut începe terapia post-traumă."

Bianca

Știai că…?

  • … într-un singur an în România, aproape 600 de persoane au ajuns sa fie folosite de traficantii de persoane?

  • … cele mai multe au fost fete de 15, 16 și 17 ani și au fost abuzate sexual de către persoane pe care credeau ca le cunosc, inclusiv de iubiții lor?

  • … tinere ca tine, au fost seduse și apoi au ajuns în străinătate pentru a fi exploatate, sau au fost abuzate și exploatate în diferite locații în România?

persoane

Cum funcționează munca unui LOVERBOY?

 

Exista și fete/femei care recrutează în scop de traficare, și deși victimele sunt preponderent fete sau tinere, sunt din ce în ce mai mulți băieți care devin de asemenea victime ale traficului de persoane și exploatării sexuale .

Deși acesta este considerat a fi mai activ printre cei tineri, care au un nivel scăzut de educație,  stimă de sine scăzută,  care au prieteni puțini și provin dintr-un mediu familial fie supra-protector, fie disfuncțional, realitatea este ca oricine poate cădea în mâinile unui loverboy.

Ce este un LOVERBOY?

 

Un loverboy este în general un tânăr care seduce o tânără cu care începe o relație de dependență, cu scopul clar ca fata să se angajeze în relații sexuale cu alții, să transporte droguri, să comită furturi și/sau să recruteze alte persoane pentru aceleași scopuri.

La început el pare iubitul perfect, fiind sofisticat, răbdător,  fermecător, oferindu-i iubitei sale cadouri frumoase și conversații rafinate. Odată ce fata se îndrăgostește, începe un întreg joc de intimidare alternând afecțiunea și dragostea cu amenințări, șantaj emoțional și forță brută. În numele iubirii el cere iubite sale devenită victimă control deplin și supunere totală, ascultare și loialitate, astfel că aceasta ajunge să fie izolată de familie și prieteni, fiind pusă într-o poziție de dependență totală, urmată de prostituție forțată și alte tipuri de infracțiuni (furt, transport droguri) sau video chat.

sfaturi practice

Cum recunosc o victimă?

Notele școlare scad brusc

Victima tinde să rămână departe de școală și prieteni. Se concentrează cu dificultate.

Schimbarea grupului de prieteni

Mașini luxoase, droguri, alcool și un stil de viață scump. Schimbarea comportamentului.

Schimbarea stilului vestimentar

Se îmbracă provocator și are un comportament sexual/indecent.

Fuge de acasă

Stă mult timp la calculator sau afară. Vine acasă la ore târzii. Se ceartă des cu părinții.

Iubitul o intimidează

Are de a face cu băieți nepotriviți. Are vânătăi, tăieturi sau semne cu numele iubitului. 

Pare că ascunde ceva

Își schimbă numerele de telefon și trimite mesaje des. Inventează explicații, minte.

Traficul de persoane în România

 

Traficul de persoane e atunci când o persoană obligă o altă persoană să se prostitueze, să muncească forțat, să cerșească, să comită infracțiuni sau să posteze imagini pornografice cu minori. Toți banii ajung la abuzator, numit și traficant.  

La fel cum este și în alte țări, traficul de persoane este ilegal iar persoanele care cad în plasa traficanților au dreptul să fie protejate și ajutate. 

Cel mai bine este să nu ajungi în astfel de situații periculoase și să ai grijă în cine îți pui încrederea. Chiar și un iubit poate fi un traficant.

Te simți în pericol? Cere ajutor!

112

pericol iminent

119

telefonul copilului

Vorbește cu cineva despre asta!

0800.800.678

TELVERDE ANITP

0757.749.845

Crisis Textline eLiberare

telefon urgență

112 - Pericol iminent

119 - Telefonul copilului

helpline

0800.800.678 - TELVERDE ANITP

0757.749.845 - Crisis Textline-ul eLiberare

Proiect realizat de Asociatia eLiberare cu sprijinul Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Fundația Missio Link International, Fundația Open Door,  Fundația People to People,  LOGS Grup de Inițiative Sociale.